Blog

A fürdőszoba-felújítás menete 5 lépésben

A fürdőszoba-felújítás menete 5 lépésben

Nagyobb lett a család? Nem megfelelőek a víz- és villanyvezetékek? A több éves használat következtében amortizálódott a fürdőszoba? Mindhárom esetben szükség lehet a fürdőszoba felújítására, sőt ezeken kívül még sok más ok is motiválhatja az átalakítást.

Mindig nehéz belevágni olyan munkákba, amik kosszal és zajjal járnak. Az alábbiakban összeszedtünk pár szempontot, amikre figyelve zökkenőmentes lehet a felújítás.

Mikor érdemes belevágni a fürdőszoba felújításába?

Lakonikus egyszerűséggel akkor, ha van rá elég keret és indokolt a felújítás. Természetesen az az alapja mindennek, hogy van-e fedezet arra, amit kitaláltunk. Elsőre úgy hangozhat, hogy ezt nagyon könnyű felmérni. Valóban, az egyes építőanyagok árát nagyjából be lehet lőni előre, valamint a szakemberek munkadíja is kalkulálható, ám mindig adódhatnak olyan előre nem látott megoldandó problémák, amik még pénzigényesek.

Arról nem is beszélve, hogy mostanában az energiaárakhoz hasonlóan az építőanyagok árai is elszálltak, folyamatosan változnak, nehezebb előre tervezni. Minden felújítás előtt félre kell rakni tehát egy összeget, ami a nem várt kiadások fedezésére használható. A konkrét árakról kicsit később szót ejtünk.

Az új fürdőszoba megtervezésének szempontjai

Minden felújítás és átalakítás előtt nagyon fontos leülni és megtervezni a folyamatot, összeszedve a szükséges anyagok listáját, a ráfordítandó időt, megbeszélni mindent a szakemberekkel. Már magába a tervezési folyamatba is érdemes bevonni valakit, lehet ismerős is, akiben megbízunk és aki csinált már ilyet vagy a kivitelező.

Mit szeretnénk?

Nem mindegy, hogy csak a WC-t szeretnénk kicserélni, esetleg más helyre tenni vagy nagyobb átalakításra van szükség. Fontos látni, hogy mi az, amit mindenképp ki szeretnénk cserélni, és mi az, amihez nem kell nyúlni. Nem szerencsés, ha akkor találjuk ki, hogy még egy kismosdót szeretnénk, amikor már a falat kezdenék csempézni. Mivel egymásra épülnek a munkák, egyben kell látni az összes feladatot. 

Milyenek a fürdőszobánk adottságai, méretei?

Természetesen mindent meghatároz az, hogy mekkora a fürdőszoba. Hány m2 az alapterület, mennyi csempe vagy más burkolóanyag kell. Elfér-e benne egy kád vagy csak zuhanyzó jöhet szóba? 

Mennyi keretünk van rá?

Készíts egy költségvetést, hogy pontosan lásd, mennyi pénzt tudsz most a fürdőszobára szánni, de legyen mindig egy kis vésztartalék is.

Hányan használjuk a fürdőszobát?

Az sem mindegy, hogy hány fő használja majd a fürdőt, sőt az sem, hogy ők milyen életkorúak. Mások az igényei a nagymamának, és mások a kisgyerekeknek, kamaszoknak.

Teljes felújítás vs. részleges átalakítás

Mindig nagy kérdés, hogy csak épp a szükséges dolgokat újítsuk-e fel, vagy ha már elkezdjük szétszedni a fürdőt, akkor legyen végül minden rendben a helyén. Ha a falhoz és a csövekhez nem kell hozzányúlni, akkor szerencsére csak részleges felújításra lesz szükség.

Wc-vel vagy anélkül?

Ez részben hely, részben preferencia kérdése. Van, aki szereti, ha egyben van a fürdő és a Wc, más inkább a külön helyiségeket kedveli. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Egy többtagú családnál például két WC-re is szükség lehet, amik közül az egyik elhelyezhető a fürdőszobában, a másik pedig egy külön mellékhelyiségben. 

Zuhany vagy kád?

Itt is szintén az befolyásolhatja a döntést, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, valamint, hogy szeretnénk-e ráérős nagy fürdőzéseket csapni. Ha zuhany, akkor kabinost vagy zuhanytálcást is választhatunk. Ha kádat, abból is létezik mindenfajta falhoz illeszkedő, például sarokkád.

A fürdőszoba-felújítás lépései

Az alábbiakban végigvezetünk azokon a lépéseken, amik egy teljes fürdőszoba-felújítás során szükségesek lehetnek. 

1. Válassz olyan szakembert, akiben megbízol!

Bár egyre terjed a DIY (do it yourself - azaz készítsd magad), se szeri se száma az ilyen videóknak YouTube-on, vannak olyan dolgok, amiket jobb szakemberekre bízni. Ilyen a fürdőszoba felújítása is. Tájékozódj ismerősi körben vagy csoportokban, hogy kikhez érdemes fordulni. Maguk az építőanyagok, a bútorok, szaniterek is elég borsos árúak, bosszantó, ha emellett még kontár munkáért is fizet az ember.

2. Jöhet a bontás

Értelemszerűen ez a lépés jár a legnagyobb koszal és zajjal. A bontás előtt érdemes tájékoztatni a szomszédokat arról, hogy most pár napig fúrást fognak hallani. Figyelmesség a részünkről, ha ezt még ház esetén is megtesszük, lakásnál pláne. Egyik-másik panelben még a tüsszentés is áthallatszik… A bontás során eltávolítják a régi csempét, padlót, sőt falbontásra is szükség lehet, ha vezetékeket, csöveket kell cserélni.

3. Régi csövek és vezetékek cseréje

Ez az a fázis, ahol mindenképp szükség van a megfelelő szakemberekre. Az elektromos vezetékeket és vízcsöveket nagyon pontosan és szakszerűen kell cserélni, hiszen ezek lesznek az új fürdőszoba hatékony működésének alapjai.

4. Burkolás

Ennél a résznél már láthatjuk a fényt az alagút végén. Felkerülhetnek az általunk választott csempék és a padló. Ha esetleg a tér eloszátását is újragondoltuk, akkor válaszfalak burkolása is ekkor történik.

5. Szaniterek beszerelése és bútorozás 

A szaniter kifejezés szinte mindent takar, amire a fürdőszobában szükség lehet. Mosdókagyló, WC, zuhanyzó, fürdőkád, piszoár, bidé, sőt az ezekhez tartozó kiegészítőket is. Ezeke kerülnek a fürdőbe utoljára.

Hogyan alakulnak a fürdőszoba-felújítás költségei?

A fürdőszoba-felújítás költségeinél érdemes több webshopot is végignézni, keresni a jó árú, de minőségi termékeket. Az alábbiakban irányárakat szedtünk össze a csempéktől a fürdőszoba bútorokig.

A burkolatok árai

Csempékből olyan sokféle kapható, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen tud választani a szebbnél szebb darabok között. Vannak az egyszerű, egyszínű letisztult színvilágú csempék és természetesen a ma nagyon divatos sokszínű, mintás, indás vagy portugál hangulatot idézőek.

Padlóburkoló csempét már 4-5000 Ft/m2 áron kaphatunk, ezek az egyszerűbbek. Az úgynevezett kőporcelán padlólapok viszont 11-12 000 Ft/m2-ig is felmehetnek. Gyönyörűek a zalakerámia padlólapjai is, amik árban középkategóriának mondhatók.

A falicsempék 2-3000 Ft/m2-től szintén 10 000 Ft/m2 körülig találhatók. Az is szép megoldás, ha egy-egy sor mozaikcsempével dekoráljuk a falat. 

A szaniterek ára

A fehér, kerámia mosdókagylók 10-20 000 Ft körül indulnak, a hangulatos és rusztikus, terméskőből készültek viszont 30 000 Ft-nál kezdődnek. Ezekel egészen különös hangulató fürdőszobákat lehet varázsolni. 

A kádak és zuhanyzók esetében minden fajtából lehet találni olcsóbb és drágább kivitelt is. Az egyszerűbbek 40-50 000 Ft-ba kerülnek, de vannak 100 000 feletti darabok is. A zuhanyzók hasonlóképpen alakulnak, itt nem ritka a 200-300 000 körüli zuhanykabin sem. Természetesen egy minden extrával felszerelt kád is kerülhet ennyibe. Nagyon függ a mérettől, alaktól, anyagtól. 

A bútorok árai

A kis mosdó alatti szekrényeket beszerezhetjük már 40 000 Ft körül, míg a teljes fürdőszobabútor szettek 150-200 000 Ft-ba is kerülhetnek. Kérdés, hogy mennyi pakolófelületet, szekrényt szeretnék a fürdőszobába. 

A mesterek költségei

Ennél a költségnél a legnagyobb a szórás, hiszen minden szerelőgárdának megvan a maga árjegyzéke. Az általánosságban elmondható, hogy a bontás 50 és 100 000 Ft között mozoghat, nyilván függ a fürdőszoba méretétől. A falazás és a kőműves munkák 7-8000 Ft/m2 áron futnak. Villanyszerelői munkák 30.000 Ft-tól egészen 100 000-ig is terjedhetnek. A fürdőszobabútor beépítése 50.000 Ft-tól kezdve több 100 000 is lehet.

Látható, hogy ha egészen kis felújításról, egy-egy szaniterelem cseréjéről van csak szó, akkor megúszhatjuk a dolgot 100 000 Ft körül. Ha viszont nagyobb átalakítás szükséges, akkor már milliós tétellel kell számolni.

Mi miatt húzódhat el a fürdőszoba-felújítás?

Minden felújítás közben felmerülhetnek olyan dolgok, amikkel először nem kalkuláltunk. Tegyük fel, hogy a falat csak az elektromos vezetékek cseréje miatt bontottuk ki, de közben kiderül, hogy a vízvezetékek sincsenek jó állapotban. Ehhez kell megfelelő szakembert keresni, ami időbe tehet. 

A csempézéshez, burkoláshoz szükséges anyagokból is lehet épp hiány, emiatt is csúszhat a felújítás. A szakemberek egyszerre több helyen is dolgoznak, sokszor feszített tempóban. Elképzelhető, hogy egy-egy munkával nem végeznek akkorra, amikorra tervezték. Ez is benne van a pakliban.

A legfontosabb tanácsaink: tervezz alaposan és válassz minőségi szanitereket!

Mivel nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, kihagyhatatlan lépés a tervezés és a költségvetés készítése. Ez számodra is jó vezérfonal lesz, valamint a szakembereket is úgy tudod felkeresni, hogy van már egy elképzelésed. Tanácsokat persze kérj tőlük bátran. Ha ez menni fog, akkor már csak a mestereken múlik a többi.

Gyakori kérdések

Mennyi idő egy teljes fürdőszoba felújítás?

Az egy héttől több hétig is terjedhet. Természetesen a munka nagyságától és attól függ, tudnak-e egymás utáni napokon jönni a szakemberek. A fürdőszoba fontos helye a háznak, ezért az átalakítás idején a mosakodást is meg kell oldani valahol máshol. Ha nincs külön WC, akkor érdemes azt minél hamarabb beszereltetni. A tervezési fázisnál meg lehet beszélni előre a szakemberekkel, hogy milyen ütemben tudnak jönni a különböző munkákat végzők (kőműves munkák, villanyszerelés stb.) Már csak a szomszédok miatt is jó tudni, hogy mikor kell számítani a leghangosabb munkákra.

Hogyan kezdjek neki a fürdőszoba felújításának?

Tervezés, költségvetés, egyeztetés a szakemberekkel. Ez a három elengedhetetlen ahhoz, hogy ne csússzon ki a kezedből az irányítás. Még így is előfordulhat bármi, de ha van egy elképzelésed, ahhoz ragaszkodsz, és nem hagyod, hogy felesleges kiegészítőket rád tukmáljanak, akkor nem lesz gond. Azt tartsd észben, hogy mindenki szeretné a legtöbbet kihozni a munkából, de végső soron te mondod rá minden vásárlásra, bútorra az áment. 

Mennyibe kerül a fürdőszoba-felújítás?

Pár 100 000 ezer forinttól több millióig is terjedhet a fürdőszoba-felújítás ára, hiszen anyagokból, extrákból a határ a csillagos ég. Érdemes mérlegeni tehát, hogy mi az, amire feltétlenül szükség van, mert abból akkor megéri egy minőségibb darabot megvenni, mint telezsúfolni a fürdőszobát több, de gyengébb anyagú bútorral, szaniterrel. 

A fürdőszobát hosszú távra tervezzük és alakítjuk ki, ezért minél időtállóbb anyagokat és megoldásokat keress, sőt ha már egyszer felújítás, akkor érdemes minden olyat kicserélni, ami bár még működik, látszik, hogy a közeljövőben tönkremehet.