Blog

Zuhanykabin tisztítása A-tól Z-ig

Zuhanykabin tisztítása A-tól Z-ig

A mindennapos használat mellett először fel sem tűnik, hogy egyre kevésbé csillog a zuhanykabin. Amikor pedig észbekapunk, egyszerűen le szeretnénk cserélni. De nem kell úgy megijedni, egy alapos tisztítással könnyedén visszaadhatjuk a zuhanykabin kezdeti pompáját. 

Ha pedig nem szeretnénk órákat tölteni egy-egy ilyen művelettel, fontos, hogy a zuhanykabin tisztítása a mindennapi rutinunk részévé váljon. A boltban kapható tisztítószerek mellett számtalan házi megoldás is hatásosnak bizonyult. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mivel tisztítsuk a zuhanykabint?

Ahhoz, hogy a megfelelő módon tisztítsuk a zuhanykabint, először meg kell tudni, hogy milyen szennyeződéssel van dolgunk. A zuhanykabin falain és ajtaján többféle szennyeződés is megtapad, például a szappanhab, a sampon, vagy a tusfürdő. A legnagyobb nehézséget azonban mégis a vízkő jelenti. Ha zuhanyzás után nem töröljük szárazra az ajtót és a falakat, egy-két héten belül olyan vízkő alakul ki, amit nem könnyű leszedni.

A foltok másik oka, hogy Magyarország legtöbb részén a zuhanyzóból kemény víz folyik. A lágy vízzel ellentétben a kemény víz sok oldott ásványi anyagot (pl. kalciumot és magnéziumot) tartalmaz, ami szappanporral érintkezve csúnya foltot hagy a zuhanykabin ajtaján. Persze nem csak a szappan hagy foltot maga után, idővel megjelenhet a penész is.

A tisztításhoz használt anyagokat és a tisztítás módját nagyban befolyásolja a zuhanykabin anyaga is. Nem mindegy, hogy műanyag, vagy üveg zuhanykabinról van szó. Az üvegkabin esetén, főleg, ha védő bevonattal van ellátva, létrejön az úgynevezett lótusz hatás, vagyis a víz lefolyik a felületéről, ezáltal a vízkő sem tud kialakulni. Az üvegkabin tisztítása során vigyázni kell, hogy ne használjunk erős vegyszereket, olyanokat, amik ammóniát, hidrogén-fluoridot vagy foszforsavat tartalmaznak. Ezek rongálhatják a védő bevonatot. Az élesebb tárgyakat is kerüljük, nehogy összekarcoljuk az üveget.

Ha műanyag zuhanykabint szeretnénk tisztítani, használhatunk erősebb szereket, de ebben az esetben is ajánlott a házi tisztítószerek alkalmazása. Egyfelől, mert környezetbarát, másfelől pedig kevésbé káros az egészségünkre. Természetesen az is igaz, hogy a boltokban kapható tisztítószerek többségére is egyre jobban igazak ezek a tulajdonságok. A tisztítószerek mellett szükség lesz még egy rongyra vagy szivacsra, ablaklehúzóra és papírtörlőre.

Ezek a legjobb zuhanykabin tisztítószerek

Aki nem szeretne a házi szerek kevergetésére időt szánni, az számos tisztítószert talál a boltokban. Ezek az erős vegyszerek nem csak vízkőoldásra jók, hanem más felületek tisztítására is. A zuhanykabin tisztításához használhatunk hidrogén-peroxidot, ammóniát, fehérítőt, vagy speciális gőztisztítót.

Ha azonban ténylegesen környezetbarát módszerekkel szeretnénk dolgozni, akkor ajánlott az otthon kikevert oldatok használata. Ezekhez használhatunk ecetet és vizet. Amennyiben nem bírjuk az ecet szagát, nagyszerű megoldás a citromsav és szódabikarbóna keveréke. Meglepő lehet, de a maradék sampon is hatékony megoldás a foltok eltávolítására. Ezekkel az oldatokkal könnyen megszabadulhatunk a vízkőtől és a penésztől is. További előnynek számít, hogy ezek a szerek szinte minden háztartásban megtalálhatók, így bárki elkészítheti.

Házi megoldások - hogyan készülnek?

Na de lássuk, hogy is kell elkészíteni ezeket az oldatokat.

  • Az ecetes oldat elkészítéséhez keverjünk egy rész ecetet egy rész desztillált vízzel. Ha nem bírjuk az ecet szagát, hígíthatjuk is 1:3 arányban. Az oldat kiválóan alkalmazható vízkő és penész eltávolítására. Sőt, az ecet a kabin anyagában sem fog kárt tenni, mivel természetes anyagról van szó. Ha szappanhabot szeretnénk eltávolítani, keverjünk hozzá egy kis sampont, majd egy ronggyal töröljük át az adott felületet.
  • A citromsav természetes savassága szintén hatékony a vízkő és egyéb lerakódások eltávolításában. Helyezzünk szódabikarbónát a tisztítandó felületre, majd spricceljük le frissen facsart citromlével. Néhány perc után dörzsöljük meg a felületet egy szivaccsal, majd öblítsük le.

Ezekkel a házi megoldásokkal könnyen tisztítószerhez juthat, amik hatékony megoldást jelentenek a vízkővel és más foltokkal szemben.

A zuhanykabin tisztítás menete

Az alábbi lépéseket követve hatékonyan eltávolíthatjuk a vízkövet, szappanhabot és egyéb lerakódásokat a zuhanykabinról.

  • Először is, fontos, hogy a tisztítást egy forró zuhany után kezdjük. Erre azért van szükség, mert a meleg és a magasabb páratartalom megkönnyíti a foltok eltávolítását. Ha nem zuhanyoztunk előtte, akkor engedjünk forró vizet a kabinba, hogy elegendő gőz keletkezzen.
  • Bármilyen tisztítószert is választottunk a fent említettek közül, töltsük egy permetező palackba, és rázzuk meg, hogy összekeveredjen az oldat.
  • Spricceljük a tisztítószert a kabin falaira és ajtajára, majd hagyjuk egy kicsit hatni.
  • Pár perc után töröljük le egy szivaccsal a felületeket, majd öblítsük le vízzel.
  • Az öblítés után azonnal töröljük szárazra a falakat és az ajtót. Ehhez használhatunk gumis ablaklehúzót, mikroszálas törölközőt, vagy papírtörlőt.
  • Ha a falak kész vannak, ne feledkezzünk el a fém ajtógombok, ajtópántok és a zuhanyfej tisztításáról sem.

Ezekkel a lépésekkel könnyen megszabadulhatunk mindenfajta szennyeződéstől, legyen az vízkő, penész, vagy szappanmaradék. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy ha erősebb vegyszert, vagy ecetet használunk, mindig szellőztessünk alaposan az egész fürdőszobában.

Így előzd meg a vízkő kialakulását

A vízkő elleni küzdelemre is igaz, hogy a legjobb módszer a megelőzés. Nem kell komoly dolgokra gondolni, elég annyi, hogy minden zuhanyzás után szárazra töröljük a zuhanykabin falait. Ezzel megakadályozzuk, hogy a felfröccsent vízcseppek és szappanhab nyomán vízkövesedés lépjen fel. A törléshez használhatunk száraz törölközőt, de sokkal higiénikusabb a papírtörlő.

Ugyancsak jó megoldás lehet az ablaklehúzó. Ez még a törölgetésnél is egyszerűbb, hiszen elég mindössze egyszer végighúzni az üvegen (vagy műanyagon), és a gumis felületnek köszönhetően máris száraz a felület. Szinte semeddig sem tart, mégis sok időnyi munkát spórolhatunk meg vele, ha beépítjük a mindennapos zuhanyzási rutinba. Ráadásul, egy elegáns tartóval mindig kéznél tarthatjuk. Így el sem kell hagyni a zuhanyt, hanem rögtön használhatjuk is. Ha rendszeresen töröljük a kabin falait, nem kell tartani a vízkőtől.

Zuhanykabin lefolyó tisztítása

A zuhanykabin tisztításához hozzátartozik az is, hogy a zuhany többi részét is letakarítjuk. Nagyon fontos például a lefolyót hetente tisztítani. A hajmosások után felgyülemlő hajszálak dugulást okoznak, ami kellemetlen szaggal is járhat. Nem túl vonzó feladat, de hamar túl lehet esni rajta. Szedjük ki a lefolyó részeit, mossuk át vízzel, majd töröljük el. Ezután helyezzük vissza, és kész is.

 

Ha már a lefolyót kitakarítottuk, érdemes a zuhanytálcára is egy kis figyelmet fordítani. Gyakran sárgás foltok jelennek meg ott, ahol a legtöbbször állunk. Ezeket a foltokat elég nehéz lemosni egy idő után, ilyenkor érdemes beáztatni őket előtte. A zuhanytálcán szerencsére ez könnyen megy, mivel a vegyszer kevésbé folyik el, ellentétben például a kabin falával.

A zuhanykabin lefolyó tisztításáról külön cikkben is írtunk.

Nézz körül nálunk!

A minőségi zuhanykabinokat megéri tisztítani, hiszen újszerű csillogásuk feldobja a fürdőszoba hangulatát. Nálunk igazi luxusnak számító zuhanykabinokat találsz, és most már azt is tudod, hogy tarthatod tisztán. Tiszta környezetben a saját tisztálkodásunk is nagyobb élmény lesz.

Kapcsolódó cikkeink: